Polgárőr egyesület

Székhely: 5143 Jánoshida,
Egyesület elnöke: Pap János
Titkár: Földi Attila
Szolgálatvezető: Tamasi Zoltán és Tamasi Károly
Tagok száma: 56
Egyesület telefonszáma: 06-30-621-39-80
Számlaszám: 69500187-10000403
Adószám: 18837579-1-16

Története

2003. november 20-án alakult meg a Jánoshidai Polgárőr egyesület. Huszonhárom polgárőr kezdte a településünkön a járőrözést. Varga István elnök vezetésével ki-ki a saját gépjárművével, vagy éppen gyalogosan.

Két évvel később egy használt szolgálati autó segítette a járőröző polgárőröket, de sajnos ez sem tartott soká mert az üzemben tartási költségeket az egyesület nem tudta ön erőből finanszírozni, és a műszaki lejártával a gépkocsit is ki kellett vonni a forgalomból. Ezután az egyesület próbálkozott egy kétszemélyes kis autóval, de hamar rá kellett jönni, hogy az el várásoknak nem felel meg. A kezdeti nehézségek és a lakosság támogatásának hiánya miatt az elnök lemondott.

2009. év februári közgyűlésén az egyesületünk TÓTH DÁNIEL rendőrhadnagy személyét választotta elnöknek. Az egyesület részéről a döntés jónak bizonyult, mert még abban az évben megduplázta az egyesület létszámát, és több polgárőr több időt tudott áldozni a bűnmegelőzésben végzett tevékenységében. Sajnos menet közben derült ki, hogy az éppen a főiskolai tanulmányait végző új elnök ekkora terhet nem tud felvállalni, és 2010. februári közgyűlésünkön felkérte az egyesületet, hogy jelöljenek ki más személyt az elnöki posztra.

A tagok felkérésének engedelmeskedve, és bízva abban, hogy előbb vagy utóbb az előző elnök Tóth Dániel újra képes lesz átvenni az egyesület irányítását, elvállaltam az elnökséget. Újra szerveztem a vezetőséget. Bathó Károly személyében titkárt választottam magam mellé. Baráth Béla elnök helyettes, gazdaságvezető feladatot bíztam rá. Bori Dénes és Taliga Péter a szolgálat vezetői beosztásokból eredő feladatokat látják el.

Külön öröm számomra, hogy az alapító tagok közül még tizenegy polgárőr mindig aktív tagja az egyesületünknek. A 2012. évben meghirdetett toborzó napnak eredményeképpen 13 polgárőrrel gyarapodott az egyesületünk létszáma. Jelenleg az egyesületünknek 53 tagja van.

Az egyesületünk az önkormányzat segítsége nélkül ellehetetlenülne. Ezért a gépjárművünk üzemeltetéséhez rendszeres támogatást biztosít. Az Országos Polgárőr Szövetség segítsége, és a különböző pályázati kiírásoknál elnyert pénzek tartják életben az egyesületünket.

Úgy érzem az elnökké választásom óta sikerült a település lakóinak közelebbi kapcsolatot kialakítani a polgárőrökkel. Azt viszont szomorúan tapasztalom, hogy még mindig akadnak a településünk lakói közül olyanok, akik abban a tudatban vannak, hogy a polgárőrök ezért valamilyen ellenszolgáltatást kapnak. Talán ez lehet az oka annak, hogy viszont támogatást alig, vagy egyáltalán nem kapunk a lakosoktól. Szeretném ismét kihangsúlyozni, hogy polgárőreink minden időt, amit polgárőri tevékenységgel végeznek, a saját szabadidejükből, a családjuktól elvett időből, ellenszolgáltatás nélkül, szabad akaratukból végeznek.

Hogy miért? Azért, amiért én elvállaltam az elnökséget!

Szeretnék olyan településen élni, ahol nem kell a bűnözök elől lakattal védeni az apró jószágot, nem felváltva kell az időseknek járni a templomba, félni, hogy mire hazajön kirabolják a lakást, és még sorolhatnám.

Mi polgárőrök nem kérjük, hogy megköszönjék a munkánkat, nem várjuk el, hogy külön hálálkodjanak, de azt kérjük, ha lehet, minden eszközzel, elsősorban erkölcsi támogatásukkal segítsék a munkánkat, hogy a jövőben még biztonságosabb településen élhessünk együtt. Továbbra is szívesen látunk minden törvénytisztelő állampolgárt a sorainkban, és a településünk minden lakójának számítunk a segítségére.

A polgárőrség elérhetősége: 06-30-621-39-80

Adószám: 18837579-1-16

Pap János
elnök