Experience

A félig jánoshidai félig jászalsószentgyörgyi tagokból álló csapat 1996 augusztusában sok egyéni próbálkozás után elhatározta, hogy zenekart alakít. Rendkívüli célokkal, tervekkel indultak, de pénz és ennek kapcsán felszerelés hiányában, 1997 áprilisában a zenekar megszűnt létezni. Ugyanebben az évben június folyamán sikerült olyan elfogadható felszerelést beszerezniük, mellyel fellépésen már meg tudtak jelenni. Így összeállt egy új zenekar tisztán jánoshidai tagokból: Kerekes Krisztián, Sülyi Mátyás és Szöllősi Sándor közreműködésével.

Alakulásuk után 2 hónappal az első igazi nagy fellépésükre Jászberényben került sor, ahol egy tehetségkutató fesztiválon vehettek részt. Ez arra is jó alkalom volt, hogy a szakmából sokan megismerjék őket. A fellépést követően újabb taggal bővült az együttes Szöllősi Bálint személyében, aki ma is aktív tagja a csapatnak. A bemutatkozás meghozta a várt hatást. Fellépéseik száma egyre gyarapodott, többnyire Jászberény szórakozóhelyei látták vendégül az együttest. Sok próba és gyakorlás után rövidesen elkészült első saját kiadású kazettájuk, melyet akkori fellépéseik során már terjesztettek.

A következő időszakban ismét változások történtek a zenekar életében, a banda újra három taggal folytatta kísérleteit a zenei stílusok között. A kezdetekben a ritmusos rockzenét képviselték. A későbbiekben egyre nagyobb érdeklődést mutattak a blues – zene iránt. Saját számaikon kívül több sikeres együttestől játszanak feldolgozásokat: Guns’ n Roses, Hobo Blues Band, Tankcsapda, Beatrice, Ákos…és még lehetne sorolni.

Nevük, „Experience”, mely lefordítva annyit jelent „tapasztalat”, jól tükrözi az akkori fiatalokból álló együttes igényeit a zenei tapasztalat és tudás megszerzése iránt. Igaz, zenei alapképzettség nélkül vágtak bele, mostani tudásukat könyvekből, a próbák, gyakorlások során és egymás segítésével érték el.

Az évek folyamán többször is változott a zenekar összetétele. Első énekesük és egyben a zenekar dobosa Sülyi Mátyás volt hosszú időn keresztül, majd Mátyás visszahúzódva a dobok mögé átadta helyét egy szintén jánoshidai fiatalnak Lékó Róbertnek, aki szintén hosszabb ideig volt az együttes énekese. Egy új dobos csatlakozásával Mátyás ismét kezébe vehette a mikrofont, amit azóta is ural minden egyes koncerten. Az elmúlt néhány évben újabb személyi változások történtek, de lassan kialakult a zenekar mai felállása, amelyben már jó ideje játszanak.

  • Sülyi Mátyás: ének
  • Kalmár István: dob
  • Turóczi Attila: szólógitár
  • Szöllősi Bálint: basszusgitár
  • Kerekes Krisztián: szólógitár

Az utóbbi időben nagyon kevés alkalommal élvezhettük e helyi zenekar koncertjeit, de a csapat még egyben van, nem bomlott fel, ahogy ezt sokan hangoztatják. Az egykori fiatal srácok mára már „felnőttek”, dolgoznak, megnősültek, így nehezebb összehangolni a próbákat, a fellépéseket. Ha máskor nem is, de a település Falunapi rendezvényén szinte mindig találkozhatunk velük. A fiúk problémáik, elfoglaltságaik ellenére ma is azon vannak, hogy zenekaruk fenn maradjon, és hogy szolgálja a rajongók és mindenki szórakoztatását.