Polgárőr egyesület

Székhely: 5143 Jánoshida,
Egyesület elnöke: Pap János
Titkár: Földi Attila
Szolgálatvezető: Tamasi Zoltán és Tamasi Károly
Tagok száma: 56
Egyesület telefonszáma: 06-30-621-39-80
Számlaszám: 69500187-10000403
Adószám: 18837579-1-16

Története

2003. november 20-án alakult meg a Jánoshidai Polgárőr egyesület. Huszonhárom polgárőr kezdte a településünkön a járőrözést. Varga István elnök vezetésével ki-ki a saját gépjárművével, vagy éppen gyalogosan.

 

 

2009. év februári közgyűlésén az egyesületünk TÓTH DÁNIEL rendőrhadnagy személyét választotta elnöknek. Az egyesület részéről a döntés jónak bizonyult, mert még abban az évben megduplázta az egyesület létszámát, és több polgárőr több időt tudott áldozni a bűnmegelőzésben végzett tevékenységében. Sajnos menet közben derült ki, hogy az éppen a főiskolai tanulmányait végző új elnök ekkora terhet nem tud felvállalni, és 2010. februári közgyűlésünkön felkérte az egyesületet, hogy jelöljenek ki más személyt az elnöki posztra.

A tagok felkérésének engedelmeskedve, és bízva abban, hogy előbb vagy utóbb az előző elnök Tóth Dániel újra képes lesz átvenni az egyesület irányítását, elvállaltam az elnökséget. Újra szerveztem a vezetőséget.  Bathó Károly személyében titkárt  választottam magam mellé.  Baráth Béla elnökhelyettes, gazdaságvezető  feladatot bíztam rá.  Bori Dénes és Taliga Péter a szolgálat vezetői  beosztásokból eredő feladatokat látják el.

Külön öröm számomra, hogy az alapító tagok közül még tizenegy polgárőr mindig aktív tagja az egyesületünknek. A 2012. évben meghirdetett toborzó napnak eredményeképpen 13 polgárőrrel gyarapodott az egyesületünk létszáma.

2015.évben a J N SZ Megyei Polgárőr Szövetség, egyesületünket a KIVÁLÓ POLGÁRŐR KÖZÖSSÉG elismerésben részesítette.

 

Még ugyanebben az évben sikeres pályázat eredményeként hozzá jutottunk egy új szolgálati gépjárműhöz.

2018-ban a közgyűlés új elnökséget választott.

Ekkor már mindenki belátta, hogy az előző elnök nem tudja elvállalni az egyesület vezetését, igy újból engem választottak elnöknek.

Meg újítottuk az elnökséget, Baráth Béla gazdaságvezető, Földi Attila az egyesület titkára, és Tamasi Zoltán, illetve Tamasi Károly a szolgálatvezetői teendőkkel lett megbízva.

Bathó Károly és Bori Dénes továbbra is maradt az egyesület tagja.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vállalt az egyesület vezetésében, és az alapító Varga Istvánnak is.

Sajnos ez a Polgárőrség már nem az, ami a megalakuláskor volt. Abban az időben elég volt csak járőrözni.

Nagyon sok az elvárás a polgárőröktől. A járőrözések mellett nagyon sok rendezvény biztosításánál kérik a segítségünket. Az állami, és az önkormányzati rendezvények nem múlnak el úgyhogy ne legyen Polgárőr jelenlét. Mindezek mellett Országos jelenség, hogy kiöregednek a polgárőrök, és egyre kevesebb személy tud a megnövekedő igényeknek eleget tenni. Sajnos az új polgárőrök jelentkezése évek óta elmarad.

Ma már az emberek nem akarják a szabad idejüket feláldozni a közösségért. Nekünk polgárőröknek is van, hogy szívesebben szórakoznánk a többiekkel, minthogy ép a fogalmat irányítjuk, vagy parkolást felügyeljük, de ezt vállaltuk, és tesszük a dolgunkat.

Továbbra is szívesen várunk minden büntetlen elő életű személyt, aki csatlakozni szeretne a közösségünkhöz.

A mostani létszámunk 37 fő. Ki kellett hagyni a tagság soraiból azokat a polgárőröket, akik csak a névsorban voltak jele az egyesület életében.

Rontotta a teljesítményünk értékelését, hogy 65fős taglétszámunk van, és csak 40 fő az aki megossza velünk a munkát.

Ami számunkra szomorú, hogy amióta én irányítom az egyesületet már öt polgárőrünktől kellett végső búcsút venni. Ez is azt bizonyítja, hogy fogyunk.

28 polgárőr tagja a Szomszédok Egymásért mozgalomnak.

Megkönnyíti a dolgunkat, hogy 2021 májusában új irodába költözhettünk.

A tavalyi évben sikerült pályázat útján lecserélni a térfigyelő kamerákat, ez nagyban hozzá járul ahhoz, hogy a Rendőrség több információhoz jut, ha a településünkön valami törvénybe ütköző cselekedet történik

Köszönjük a település minden vállalkozójának, és magánszemélynek, aki az adó 1 %- vagy más módon segítette a polgárőrséget, és egyben kérem, hogy továbbra is tegyek ezt, és aki teheti támogasson bennünket.

Az egyesület bankszámla száma: 69500187-10000403

ADÓSZÁM: 18837579-1-16

 

Jánoshida. 2022.03.30.

Pap János