Testvértelepülések

Kapcsolatépítés kezdete

Önkormányzatunk képviselő – testülete már több alkalommal foglalkozott annak fontosságával, hogy Jánoshidának is legyenek külföldi kapcsolatai. Ezek közül 2002 folyamán azon szomszédos országokat jelölték meg célként, ahol nagy a magyarság aránya és főleg olyan kapcsolatban reménykedtek, mely többségében magyar lakta településsel köti össze Jánoshidát.
Így jutottak el az első delegációval a volt jugoszláviai Hajdújárás településre, mely a Vajdaságban, Szabadka mellett található, 2800 lakosú község. Nagy örömmel fogadták településünk képviselőit. Mindkét fél közös elgondolása volt, hogy a kapcsolatot erősíteni kell a jövőben (pl.: gyerekek fogadása, üdültetése, intézményi dolgozók tapasztalatcseréje…stb.)
A kapcsolatépítés egy következő állomása egy romániai, azon belül is egy erdélyi település, Gyergyóditró volt. A 6000 lakosú település a Gyergyói - medencében található. Bár a községnek már ekkor is voltak testvér települési kapcsolatai, szerették volna ezt továbbfejleszteni, így Jánoshidára is ellátogattak a Falunapok rendezvényére. A kapcsolat kialakításának célkitűzése az volt, hogy jó lenne, ha minél több jánoshidai gyermek megismerkedhetne Erdély történelmi szépségeivel és tapasztalhatná a székely emberek igaz magyarságát, vendégszeretetét.

További kapcsolatépítés

Népdalkör A testvérkapcsolatok kialakításának egy újabb állomása volt, amikor a magyarországi Jánoshalma település 2003. augusztus 20-ra meghívta a jánoshidai Népdalkört egy ún. „Bográcsünnep” – en való szereplésre. Az énekeseket elkísérte településünk vezetősége is: Eszes Béla polgármester, Dr. Voller Angéla jegyzőnő és Révész Ferencné alpolgármester asszony.

Eredmények

A testvérkapcsolatok kialakításának folyamatában idáig Hajdújárás településsel került sor hivatalos együttműködési megállapodás létrehozására, mely kapcsolat folyamatosan fejlődik.